Kamerajärjestelmien tuottamaa dataa hyödynnetään jo nyt monin eri tavoin, mutta tekoälyn kehittyminen tuo siihen vielä uusia mahdollisuuksia. Hyötyjä poikii sekä kokonaisturvallisuuteen että liiketoiminnan muihin tarpeisiin. Kameravalvonnan mahdollisuudet ja tulevaisuus olivat aiheena Avarn Securityn aamiaistilaisuudessa marraskuun alussa. Avigilon, Mirasys, 6Sense Innovations ja Milestone pitivät tilaisuudessa kumppanipuheenvuorot, ja Helen asiakaspuheenvuoron.
Turvallisuuteen kohdistuu tänä päivänä yhä enemmän vaatimuksia, ja myös investoinnit siihen tulevat kasvamaan entisestään. Turvallisuusjärjestelmät ovat entistä verkottuneempia ja järjestelmien välinen integraatio lisääntyy. Kameravalvonnan osalta vahva trendi on kamerajärjestelmien tuottaman datan hyödyntäminen aiempaa laajemmin.
- Kamerajärjestelmissä on valtava määrä dataa, jota on hyödynnetty videoanalytiikan avulla niin turvallisuuden kuin liiketoiminnan muihinkin tarpeisiin. Tekoälyn kehittyminen tarjoaa mahdollisuuden tiedon jalostamiseen näkemykseksi ja tilannekuvan luomiseen, toteaa asiakastilaisuuden avannut Avarn Securityn liiketoimintajohtaja Mika Peippo.
Tekoäly tehostaa datan hyödyntämistä
Avigilonin, Mirasysin, 6Sense Innovationsin ja Milestonen puheenvuoroissa käytiin läpi muun muassa tekoälyn ja analytiikan roolia. Tekoälyperusteisten ratkaisujen avulla pystytään muun muassa parantamaan järjestelmien käytettävyyttä sekä hyödyntämään olemassa olevaa kamerainfrastruktuuria turvallisuuden valvonnan lisäksi myös muihin tarkoituksiin, esimerkiksi ajoneuvojen ja henkilöiden kulunhallintaan ja -valvontaan.
Tekoäly tarjoaa myös mahdollisuuden analysoida tietoa, muodostaa tilannekuvia, visualisoida mahdollisia poikkeamia sekä käyttää dataa liiketoiminnan tarpeisiin. Tällaisia liiketoiminnan tarpeita ovat muun muassa kiinteistöjen käyttö, kaupan asiakasvirrat ja asiakaslaskenta. Myös prosessien automatisointiin ja itsepalveluun liittyvien liiketoimintakonseptien rakentamiseen syntyy uudenlaisia edellytyksiä.
Tulevaisuudessa kameravalvonnan pilviratkaisut lisääntyvät ja alalla yleistyvät niin sanotut hybridiratkaisut, joissa videovalvonnan raakadata tallennetaan paikallisille tallentimille tai edge-tallentimille, ja pilveä hyödynnetään esimerkiksi data-analysoinnin prosesseihin.
Lisäksi järjestelmien välisen integraation rooli kasvaa. Toimivat integraatiot edellyttävät avoimia, standardoituja rajapintoja sekä tukea erimerkkisille päätelaitteille. Integraatioalustat, joihin turvajärjestelmät kytkeytyvät, tarjoavat mahdollisuuden hallita järjestelmiä yhden käyttöliittymän kautta.
Droneista apua valvontaan
Asiakaspuheenvuoron käyttänyt Mats Fagerström Heleniltä kertoi, että Ukrainan sodan myötä turvallisuuden merkitys ja kiinnostus turvallisuuteen ovat kasvaneet merkittävästi. Hän painotti, että turvallisuuden tehtävänä on varmistaa liiketoiminnan jatkuvuus ja häiriöttömyys, mikä vaatii pitkäjänteistä työtä.
- Turvallisuuskriittisen toimijan näkökulmasta turvallisuuteen panostetaan pitkäjänteisesti ja uusia teknologioita soveltaen. Teknologian merkitys korostuu ja se luo edellytyksiä tehdä asioita entistä paremmin. Ihmisen merkitys on kuitenkin edelleen avainasemassa, Fagerström sanoo.
Teknologialla on paljon tarjottavaa kameravalvonnalle. Esimerkiksi droneja voidaan käyttää laajojen alueiden valvonnassa sekä vaativien kohteiden huoltotarkistuksissa, joiden tekeminen on ihmisille haastavaa. Lisäksi virtuaalitodellisuutta pystytään hyödyntämään esimerkiksi suunnittelussa ja harjoittelussa.